WELKOM BIJ DE JONGERENACTIVITEITEN VAN SOLIDAIR FRIESLAND
 
FOTOSERIE JONGERENDAG "JIJ EN DE ANDER": KLIK HIER
 
Verslag Jongerenweekend Leeuwarden ‘Met Hart en Ziel’

Het thema van het weekend was: Tijdens dit weekend konden jongeren kennismaken met elkaar en met de praktijk van "de 7 werken van barmhartigheid". Wat gebeurt er zoal in de samenleving? Wat kun jíj er mee? Het weekend wordt mede ondersteund door Solidair Friesland. Solidair Friesland ondersteunt al 52 jaar mensen en groepen in de parochies van Friesland en de Noordoostpolder, die zich inzetten voor een ander. Solidair Friesland ondersteunt bijvoorbeeld vrijwilligers die actief zijn in het maatjesproject "Support Fryslân" voor jongeren, of in het maatjesproject "Scheepsmaatjes Gevraagd" voor mensen met een verstandelijke beperking. Solidair Friesland ondersteunt ook bezoekwerk aan zieken en ouderen, projecten voor opvang van asielzoekers, projecten voor dialoog met andere religies, het vredeswerk, en nog veel meer.

Op vrijdagmiddag 20 oktober begon het weekend. Er waren 12 jongeren. Een kleine maar gezellige groep. Dit weekend hadden we ook 2 Hongaarse studenten te gast. Ze waren hier voor een speciaal uitwisselingsproject vrijwilligerswerk en verblijven een jaar in Nederland. We hadden dit weekend verschillende programma onderdelen, zoals een stadswandeling maken, rolstoelbasketbal, film kijken enz.

In dit verslag, geschreven door verschillende personen kun je lezen hoe dit is beleefd.

Kennismakingsspel  & theatersport:

Het kennismakingsspel werd gedaan door Lysette, van theatersport.

We moesten in 2 groepen achter een laken gaan zitten. De ene groep aan de ene kant en de andere groep aan de andere kant. Als het laken naar beneden ging moest je zo snel mogelijk de naam roepen van degene die tegenover je zat. Degene die de naam als eerste goed zei had gewonnen. De verliezer moest naar het andere groepje. Daarna gingen we uitbeelden in 2 teams. Het was eerst wel even onwennig. Later was het heel erg leuk en hadden we veel lol. Vooral het laatste onderdeel. Iemand kwam ‘’iets’’ terugbrengen in de winkel. Degene die iets terug kwam brengen wist alleen niet wat hij terug ging brengen, dat wist alleen de caissičre, en door middel van hints moesten we hierachter zien te komen. Na de theatersport was het tijd voor …..

Streetdance:

Om 20.30 was het tijd om ons eens lekker in het zweet te werken. Marjolein, professioneel streetdancer, gaf ons een workshop streetdance. We begonnen met een warming up, die was lekker intensief en al gauw hadden we het allemaal erg warm, maar dat mocht de pret niet drukken. Vervolgens werden ons eerst zonder muziek en later met muziek de eerste dansmoves aangeleerd. De moves werden al snel wat ingewikkelder maar erg leuk. Op de coolste hip-hop remixen leerde Marjolein ons een leuke dansroutine.

Iedereen kwam leuk mee en we gingen steeds een stukje verder, zo kwamen we tot een begin en tot een eind van de dans. Het was een superactief uurtje, wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar is.

Nazit met de daklozenband:

Pff, iedereen bezweet, met z’n allen komen we weer terug in de ‘centrale zaal’

Daar staan ineens 4 mannen met gitaren en 1 met een mondharmonica.

 

 

Ik ben benieuwd hoe het gaat klinken.

1 man vertelt druk over zijn leven. Na een beetje gekletst te hebben beginnen ze met zingen. Het klinkt erg goed en zo gaat het nog een tijdje door.

Na hun optreden kunnen we vragen stellen aan; Frans, Eddy, Michel, Hille, Sieb en Sietse. Ze vertellen veel over hun leven en het klinkt erg interessant allemaal. Zo was de eerste dag alweer afgelopen en gaan we lekker slapen, zodat we de volgende dag weer met goede moed en energie er tegenaan kunnen.

Zaterdag 21 oktober.

Stadswandeling door joodse buurt en bezoek verzetsmuseum:

Els had een hele route uitgestippeld langs de joodse buurten. We gingen kijken bij de joodsbasisschool met het monument, langs de synagoge en via via kwamen we uit bij het verzetsmuseum.

Daar hebben we een aantal vragen beantwoord en alles bekeken. Het was een erg indrukwekkende tocht en het museum was om stil van te worden.

Lunch met Sander de Rouwe.

Tijdens de lunch kwam Sander de Rouwe langs om samen met de groep een paar stellingen door te nemen. Sander de Rouwe is 25 jaar en is gemeenteraadslid van het CDA in Bolsward. Dit jaar is hij voor het eerst verkiesbaar in de 2e kamer. Hij vertelde dat hij met Hart en Ziel dit doet. Vooral ook het geloof staat bij hem erg centraal.

We kregen een rode en een groene kaart en hij had verschillende stellingen over jongeren, vluchtelingen, belasting, heropvoeding enz. We moesten kleur bekennen door de kaart van jouw mening ( voor of tegen, eens of oneens) omhoog te houden. Het was een leuke en interessante discussie.

Rolstoelbasketbal:

Vanmiddag kregen we rolstoelbasketbal van Maria Poiesz. Maria Poiesz heeft meegedaan aan de Paralympics in 2004 en is hierbij 2e geworden met zitvolleybal. Ze had 11 speciale sportrolstoelen meegebracht.

Eerst kregen we uitleg over het rijden en verschillende trucjes.

Als afsluiting gingen we basketballen. Best nog wel ingewikkeld. Na de eerste game kwamen er wat regeltjes bij en werd het weer wat moeilijker. Na 3 games gingen we stoppen. Het was echt super leuk en best wel interessant om eens in een rolstoel te zitten.

Ook kwam de fotograaf van de Leeuwarder Courant om een foto te nemen.

Viering:

We gingen om 18.00 richting de Dominicuskerk. Onze groep vormde het koor onder leiding van Lucas Foekema. Een aantal jongeren hebben de lezingen gelezen en de voorbeden gedaan. Ook is er wat verteld door een jongere over het weekend.

De viering ging over dat je niet altijd de beste hoeft te zijn of dat je altijd de beste bent.

Het was niet erg druk in de kerk maar het was wel een mooie viering.

Film:

Anton de Vries had ook dit jaar weer een film voor ons in petto. Samen met een jongere van de werkgroepleden was er deze keer gekozen voor; Hotel Rwanda.

Een mooie en indrukwekkende film.

Hotel Rwanda is een film uit 2004 die zich afspeelt in Rwanda, tijdens de dagen van de genocide in 1994. Hutu Power Radio speelt een belangrijke rol in de film. In de film wordt de troepenmacht van de VN missie UNAMIR geleid door Colonel Olivier.

In het jaar 1994 laait de strijd tussen de Hutu’s en de Tutsi’s op. Hier wordt ook hotelmanager Paul Rusesabagina mee geconfronteerd. Hij mengt zich niet in deze strijd, maar biedt wel onderdak aan vele Hutu’s en Tutsi’s in het hotel waar hij werkt.

Terwijl ze worden achtergelaten door buitenlandse gasten en VN-soldaten proberen ze te overleven in een wereld van haat en corruptie.

De film had mooie momenten, maar ook afschuwelijke momenten als de strijd tussen de 2 bevolkingsgroepen weer losbarste. Na de film was er gelegenheid om nog na te praten over wat er zich afspeelde in de film. Een indrukwekkende Film.

Zondagmorgen:

Bezoek van de Bel:

Om 10.00 kregen we bezoek van onze ‘buren’ ,de bewoners van Sociaal Pension ‘de Bel’. Nadat iedereen zich had voorgesteld, zowel de jongeren als de bezoekers kregen we een rondleiding door het Titus Brandsma huis. Dit was erg leuk en de bewoners vonden het ook interessant. We zijn helemaal bovenin geweest, op zolder, en kregen zo een goed beeld van het huis waar we het weekend in verbleven.

Na de rondleiding was het nog tijd voor een kopje koffie en was het alweer tijd om afscheid te nemen. Het was erg leuk om met deze mensen te praten.

Bezoek van Abel:

Abel woonde vorig jaar nog in een tentje in het Leeuwarder bos.

Halverwege november 2005 is Abel opgegeven voor een speciaal traject waarbij hij kans kreeg op een baan en een woning.

Op 3 mei 2006 om 15:00 uur kreeg hij de sleutel van zijn nieuwe woning.

S’ avonds woonde hij al in het huisje en had hij er ook al meubels in wat hij de afgelopen maanden bij elkaar had gesprokkeld en wat hij mocht opslaan op de zolder van het Leger des Heils.Het gaat nu erg goed met Abel en zijn vriendin.

Reacties op het weekend:

Van onze 2 Hongaarse studenten Bence en Ben:

Wij komen uit Hongarije om vrijwilligers werk te doen. Wij werken in Friesland.

Wij zijn hier 10 maanden. Dit programma was erg leuk.

En zo zie je ten uitvoer komen waar we als werkgroep al een hele tijd mee bezig waren. Ik denk dat we in mei al wisten wat we dit weekend zouden doen. Er werd een programma bedacht en er werden medewerkers geregeld!

En per vergadering werd duidelijker dat alle stukjes op zijn plaats zouden vallen. En dat lukte.

Dit verslag is mede mogelijk gemaakt door:

David Faber, Judith Metselaar, Marijke Metselaar, Henny Brouwer, Bence Kocsev en Ben Papp.

De samenstelling is van Anneke Huitema.

De pagina is opgebouwd door Herman Hooghiemstra.

LEES MEER

     All Rights Reserved. Copyright © 2003-2007  http://www.jongerenwebsite.nl